Soğuyan havayla birlikte evlere, depolara ve ahşap yapılara sığınmaya başlayan kahverengi kokarcaya (Halyomorpha halys) karşı Rize'de kışlık mücadele dönemi başladı. İl ve ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, "Kahverengi Kokarca ile Mücadele Eylem Planı" kapsamında köy ve mahallelerde hem ilaçlama hem de üretici bilgilendirmesi yapıyor.

Çalışmalar 8 ilçede, 8 ekip ve 39 personelle yürütülüyor. Bilgilendirme toplantılarında üreticilere zararlının nasıl tanınacağı ve ürün kaybını önlemek için hangi yöntemlerin kullanılacağı anlatılıyor.

Müdürlüğün paylaştığı verilere göre son üç yılda biyolojik mücadele için doğada kokarca yumurtalarını yok eden 100 bin samuray arıcığı (Trissolcus japonicus) salındı. Aynı dönemde 4 bin tuzak ve 7 bin feromon kullanıldı, üreticilere 20 bin 800 sprey biyosidal ürün dağıtıldı. 2025 ve 2026 yıllarında 4 bin 160 üreticiye eğitim verildi.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Rize'de kahverengi kokarcanın sayısında geçmiş yıllara göre azalma görüldüğünü, zararlının yayılımının takip edilmeye ve mücadelenin sürdürülmeye devam edeceğini bildirdi.

Kaynak: Rize İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
Fotoğraf: Rize İl Tarım ve Orman Müdürlüğü