Rize Haberleri
Giriş Tarihi : 04-08-2021 13:14   Güncelleme : 04-08-2021 13:14

RİZE' DE MEŞHUR ARMUT BALI ZAMANI BAŞLADI

Rize'nin mis gibi havaya sahip yeşilin her tonuna doyuran köylerinde yetişen katkısız armutlarından yerli halkın armut balı olarak adlandırdığı armut pekmezi yapımı başladı.

RİZE' DE MEŞHUR ARMUT BALI ZAMANI BAŞLADI

Eşsiz tadı ve kokusuyla tadanların çok beğendiği armut pekmezinin zamanı geldi. Bütün armut çeşitlerinden yapılması mümkün olan armut balında olgunlaşmış armutların seçilmesi daha lezzetli bir pekmez olmasını sağlar.

Olgunlaşmış olan armutlar toplanarak yıkanır. Daha sonra bir kez kaynatılarak yumuşatılır, yumuşayan armutların ezilmesiyle oluşan armut suyu(şıra) posasından ayrılarak geniş tavada yavaşça pekmez kıvamına gelene kadar pişirilir. 

Doğal armut pekmezinin insan vücuduna inanılmaz faydaları var. Bu faydalardan yararlanmak için armut pekmezinin doğal yetişen armutlardan yapılması, katkı maddesi ve koruyucu içermemesi gerekmektedir. 

Armut pekmezini diğer pekmezlerden ayıran en önemli özelliği az kalorili olmasıdır. Şeker miktarı az olan doğal armut pekmezini özellikle şeker hastaları tercih etmektedir. 

Armut Pekmezi(balı)'nın Faydaları


* Böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar
İdrarı bollaştırır.
* Böbrek kum ve taşlarının dökülmesine yardım eder
* Yüksek tansiyonu düşürür.
* Kanı temizler bütün salgı bezlerinin normal çalışmasını sağlar
* Kansızlığı giderir.
* Kabızlığı önler.
* Sinirleri yatıştırır.